Websodi.com
Sponsorlu

Ferrari Elettrica Sahte Motor Sesini Reddediyor

10 Ekim 2025 • websodi
ferrari elettrica sahte motor sesini reddediyor

Ferrari, ilk ve tamamen elektrikli modeli Elettrica’da içten yanmalı motoru taklit eden yapay sesleri kullanmayacağını açıkladı. Marka, “özgün” olarak nitelediği elektrik motoru tınısını korurken, bu sesi teknik iyileştirmelerle daha etkileyici ve işlevsel hâle getirmeyi hedefliyor.

Elektrikli performans otomobillerinde ses deneyimini dengelemek, köklü üreticiler için uzun süredir bir meydan okuma. Bazı markalar yapay egzoz sistemleriyle özel efektler üretirken, bazıları motorun doğal uğultusunu olduğu gibi bırakıyor. Ferrari ise farklı bir yaklaşım benimsiyor: ilhamını elektrik gitardan alan bir düzenekle aktarma organlarının titreşimlerini yakalayıp büyütmek.

Bu tasarımda arka aksa yerleştirilen yüksek hassasiyetli bir sensör (ivmeölçer), güç aktarım sisteminden gelen frekansları topluyor. Toplanan titreşimler, motorun karakteriyle uyumlu olacak şekilde yükseltilip kabine ve çevreye projekte ediliyor. Amaç yalnızca “güzel” bir ses değil; sürücüye hızlanma, rejeneratif frenleme veya ön motorların devreden çıkıp otomobilin arkadan itişe geçmesi gibi anları sezdiren, gecikmesi insan kulağının fark etmeyeceği düzeyde bir geri bildirim kanalı sağlamak.

Ferrari, bu yöntemle Elettrica’nın sesini hem markanın kimliğiyle tutarlı hem de elektrikli bir güç ünitesine dürüst kalacak biçimde sunmak istiyor. Eğer hedeflenen denge yakalanırsa, bu yaklaşım performans odaklı elektrikli otomobillerin işitsel dünyasında yeni bir eşik olarak görülebilir.