Windows 11'de DNS nasıl değiştirilir?

Webhisto

Founder
Yönetici
Founder
Şimdi dostum, Windows 11’de DNS değiştirmek istiyorsan, uzman moduna geçiyoruz ama aynı zamanda kahveni de elinden bırakmıyorsun, rahat ol. Başlıyorum:

Öncelikle sağ altta Wi-Fi simgesi var ya, hani bazen çekmeyince sinir olduğun o ikon... Ona sağ tıklıyorsun. "Ağ ve İnternet ayarlarını aç" diyorsun, buraya kadar kolay, değil mi? Gözlerinle "Gelişmiş ağ ayarları" yazan yere odaklanıyorsun, tıklıyorsun. Sonra bağlı olduğun ağı buluyorsun, Wi-Fi mı Ethernet mi artık kablona mı güveniyorsun kablosuz havalara mı girmişsin orası sana kalmış.

O bağlı olduğun ağa bir tık çakıyorsun. İçeri girince "DNS Sunucusu Ataması" diye bir şey göreceksin. Yanında da "Düzenle" diye bir buton var. İşte o buton bizim kapıyı açan anahtar. Ona basıyorsun.

Şimdi burada sistem soracak: "Otomatik mi devam edelim, yoksa sen karışacak mısın?" Biz buraya karışmaya geldik tabii. "El ile" seçeneğini seçiyorsun. IPv4'ü açıyorsun (IPv6'yı boş ver şimdilik, o biraz karışık dünya işleri).

Sonra DNS alanlarına geleceğiz. Burada sihirli rakamlar girilecek. Uzman önerisi: hızlı ve güvenilir istiyorsan Google DNS yaz, şöyle olacak:
  • Birincil DNS: 8.8.8.8
  • İkincil DNS: 8.8.4.4
Yok ben daha artistim, "Cloudflare olsun, hızla uçarım" dersen:
  • Birincil DNS: 1.1.1.1
  • İkincil DNS: 1.0.0.1
Yazıyorsun, sonra alttan "Kaydet" diyorsun. Kaydettikten sonra internet bir "hımm" yapar, kendine gelir. Eğer düzelmezse hemen modemi bir aç kapa yap, çünkü modem bazen anca tokatla kendine geliyor.

Unutma: yanlış bir şey yazarsan dünyayı yakmıyorsun, tekrar aynı yere girip "Otomatik (DHCP)" deyip eski haline dönüyorsun. 😎

Ve işte bu kadar! Artık internette DNS kralı sen oldun. Şimdi Youtube hızlı mı? Bir test et bakalım. 🚀

Geri