VSync nedir? VSync kapatma ve açma nasıl yapılır?

Webhisto

Founder
Yönetici
Founder
Oyun oynarken ekranda anlık yırtılmalar (screen tearing) yaşadıysan ya da “FPS’im iyi ama görüntüde bir gariplik var” diye düşündüysen, işte burada devreye VSync giriyor. Peki VSync tam olarak nedir ve açıp kapatmak ne işe yarar?

VSync Nedir?​

VSync, yani Vertical Synchronization, ekran kartı ile monitörün tazeleme hızını (refresh rate) senkronize eden bir teknolojidir.
Normalde ekran kartı saniyede ürettiği kareleri (frame) monitöre gönderir. Ama monitörün kendine ait bir yenileme hızı vardır.
Örneğin ekran kartı saniyede 120 kare gönderirken, monitör sadece 60Hz destekliyorsa, bu uyumsuzluk ekran yırtılmaları dediğimiz görüntü sorunlarına neden olur.
İşte VSync, bu iki cihazı aynı ritimde çalışmaya zorlayarak bu yırtılmaları önlemeye çalışır.

VSync Açmanın Artıları ve Eksileri​

Artıları:
  • Ekran yırtılmalarını ortadan kaldırır.
  • Görüntü daha akıcı ve dengeli görünür.
Eksileri:
  • Gecikme (input lag) yaratabilir.
  • FPS (saniyedeki kare sayısı) monitör hızına sabitlendiği için performansı düşürebilir.
Özellikle hızlı refleks isteyen rekabetçi oyunlarda (CS:GO, Valorant gibi) bu küçük gecikme fark edilebilir.

VSync Açma/Kapatma Nasıl Yapılır?​

VSync'i açmak ya da kapatmak oldukça basit. İşte adım adım nasıl yapacağın:

1. Oyun Ayarlarından:​

• Hemen hemen her modern oyunda Ayarlar > Grafik Ayarları kısmında "VSync" seçeneği bulunur.
  • Buradan Açık ya da Kapalı olarak değiştirebilirsin.

2. NVIDIA Denetim Masası Üzerinden:​

• Masaüstüne sağ tıkla ve NVIDIA Denetim Masasına gir.
  • Sol menüden 3D Ayarlarının Yönetilmesi seçeneğine tıkla.
  • Burada "Dikey Senkronizasyon" ayarını bulup istediğin gibi Açık veya Kapalı yapabilirsin.

3. AMD Radeon Ayarları Üzerinden:​

• Masaüstüne sağ tıkla, AMD Radeon Ayarlarını aç.
  • Oyun > Küresel Ayarlar bölümüne gir.
  • "Wait for Vertical Refresh" (Dikey Yenileme Bekle) ayarından VSync'i yönetebilirsin.

4. Intel Grafik Ayarları Üzerinden:​

• Sağ tık > Intel Grafik Ayarlarına gir.
  • 3D sekmesinden VSync kontrolünü yapabilirsin.

VSync Açmalı mıyım, Kapatmalı mıyım?​

• Eğer ekran yırtılması görüyorsan ve çok rekabetçi bir oyun oynamıyorsan VSync Açık kullanmak iyi bir fikirdir.
  • Ama düşük gecikme önemliyse (özellikle FPS oyunlarında), performans istiyorsan VSync Kapalı kullanmak daha mantıklı olur.
Yeni nesil teknolojilerde (G-Sync, FreeSync gibi) zaten bu iş otomatik ve çok daha verimli bir şekilde yapıldığı için VSync'e ihtiyaç daha az hissediliyor.

Geri