Marvel filmleri hangi sırayla izlenir?

Webhisto

Founder
Yönetici
Founder
Marvel filmlerini izlemeye karar verdiğimde beynim yandı resmen. Her yerde başka bir öneri vardı, kimisi "vizyon sırasıyla izle" diyor, kimisi "kronolojik sırayla izle" diyor... Başta çok kafam karıştı açıkçası. Sonra biraz araştırınca şunu anladım: Eğer olayları karakterlerin gelişim süreciyle beraber yaşamak istiyorsam vizyon sırası daha mantıklıymış. Yok eğer her şey zaman çizgisine göre, mantıklı bir akışla ilerlesin istiyorsam kronolojik sıra daha doğru oluyormuş.

Ben ilk denemede vizyon sırasını seçtim. Yani Iron Man ile başladım. Gerçekten de çok doğru bir kararmış çünkü her film, bir sonrakine zemin hazırlıyor. Mesela Tony Stark'ın ilk zırhı, SHIELD'ın yavaş yavaş ortaya çıkması, Avengers kadrosunun kurulması falan... Hepsini adım adım izlemek aşırı keyifliydi. Bir de karakterleri önceden tanıyınca, sonradan gelen büyük olaylar çok daha anlamlı ve duygusal oldu.

Sonra bir ara dedim ki "hadi bir de kronolojik sırayı deneyelim". O zaman da Captain America: The First Avenger ile başladım. Bu sefer hikaye daha tarihsel bir düzende ilerledi, geçmişten günümüze geldik. Captain Marvel'ı çok erken izlemek falan ilk başta garip geldi ama Nick Fury gibi karakterlerin motivasyonlarını daha iyi anladım mesela.

Bence ilk defa Marvel izleyeceksen, kesinlikle vizyon sırasını öneririm. Çünkü Marvel, hikayeyi zaten bu şekilde planlamış. Büyük final sahneleri falan, hep o sıraya göre tasarlanmış. Zaten bir yerden sonra filmler kendi arasında o kadar çok göndermeler yapıyor ki vizyon sırasıyla izlemezsen bazı şeyler havada kalıyor. Ama ikinci turda kronolojik izlemek de baya eğlenceli oluyor, onu da söyleyeyim.

Özetle: İlk tur vizyon, sonra keyfin bilir. 😀
İzlemesi aşırı keyifli bir serüven, şimdiden iyi seyirler!

Geri